Η Επιστήμη της Ευτυχίας

 

Σας ακούγεται υπερβολικό; Σας φαίνεται οξύμωρο; Κι όμως η Θετική Ψυχολογία χαρακτηρίζεται ως η Επιστήμη της Ευτυχίας! Κι εκεί ακριβώς αρχίζει η παραφιλολογία!

 

 

Αλλά ας το πάρουμε και πάλι από την αρχή! 

 

 

Η​​ Θετική Ψυχολογία είναι η επιστημονική μελέτη και εφαρμογή των θετικών συναισθημάτων και χαρακτηριστικών του ανθρώπου. Κοινώς διερευνά τα θετικά μας στοιχεία (που όλοι ανεξαιρέτως έχουμε) και τα θέτει στην "υπηρεσία" μας προκειμένου να κάνει τη ζωή μας να αξίζει

 

 

Προτεραιότητα της Θετικής Ψυχολογίας είναι, να προάγει την λειτουργικότητα και την ευεξία στην, εξ' ορισμού, δύσκολη καθημερινότητά μας. Αυτό, σε καμία των περιπτώσεων, δεν σημαίνει ότι έχει σκοπό να "αποσιωπήσει" το όποιο αρνητικό συναίσθημα. Αντιθέτως, ο σκοπός είναι η εύρεση, κατανόηση και διαχείρισή των αρνητικών στοιχείων και συναισθημάτων, ώστε να μην αποτελούν πλέον "τροχοπέδη" στην ζωή μας, στις επιδιώξεις μας και στους στόχους μας.

 

 

Η Θετική Ψυχολογία, ουσιαστικά, στρέφει την​​ επιστήμη της ψυχολογίας στην μελέτη των ικανοτήτων και των θετικών χαρακτηριστικών του ατόμου και δεν την περιορίζει πλέον στην μελέτη των διαταραχών και των προβλημάτων.

 

 

Αυτό δεν σημαίνει ότι εστιάζει αποκλειστικά στη θετική σκέψη και τα θετικά συναισθήματα. Το αντικείμενό της είναι οτιδήποτε κάνει τα άτομα αλλά και τις κοινότητες (ανθρώπινα σύνολα) να ακμάζουν, παρά να μαραζώνουν.  Ακμάζουσα είναι η «κατάσταση της θετικής ψυχικής υγείας, η άνθηση, η ευημερία και η πρόοδος, χωρίς ψυχικές ασθένειες, που είναι γεμάτη από συναισθηματική ζωντάνια και λειτουργεί θετικά τόσο στην ιδιωτική όσο και στην κοινωνική σφαίρα.» (Michalec et al., 2009).

 

 

Η​​ Θετική Ψυχολογία βασίζεται στην επιστημονικά τεκμηριωμένη παραδοχή ότι ο άνθρωπος μπορεί να αναπτυχθεί και να ευημερήσει, δίνοντας νόημα και σκοπό στην ζωή του. Η προσωπική ανάπτυξη του ατόμου έχει άμεση σχέση με την αναγνώριση και την καλλιέργεια των θετικών του στοιχείων, τα οποία πλέον εντάσσονται στην καθημερινότητά του. 

 

 

 Με την Θετική Ψυχολογία μελετάμε και αναπτύσσουμε τους μηχανισμούς μας, προκειμένου να βιώνουμε, ως επί το πλείστονθετικά συναισθήματα, χωρίς να υποτιμάται η σημασία και η ανάγκη κατανόησης του συνόλου των συναισθηματικών μας εμπειριών. 

 

 

Προσοχή! Η Θετική Ψυχολογία, αποτελεί επιστήμη και σε​​ καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται με την θεωρία του "Νόμου της Έλξης" και με τις απανταχού "επικλήσεις" στο Σύμπαν!  

 

 

Οι έννοιες "ευτυχία" κι "ευημερία" είναι κεντρικές στη θετική ψυχολογία, αφού ορίζονται ως πρωταρχικοί στόχοι του εγχειρήματός της.​​ 

Γι' αυτό άλλωστε χαρακτηρίζεται κι ως 

 

Επιστήμη της Ευτυχίας!