Τί είναι λοιπόν αυτό το "πολυδιαφημισμένο" Life Coaching? Δουλεύει ή πρόκειται για άλλη μία "μόδα", μία "αμερικανιά", μία "φούσκα"? Σε ποιους απευθύνεται? Θα πετύχω "μαγικά" τους στόχους μου? και​​ πολλές, πολλές, μα πάρα πολλές (!!!) ερωτήσεις ακόμη διατυπώνονται καθημερινά. 

 

Τί είναι λοιπόν αυτό το "πολυδιαφημισμένο" Life Coaching? 

 

 

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο ακούμε τον όρο Life Coaching. Τηλεοράσεις, περιοδικά, εφημερίδες όλα τα​​ ΜΜΕ έχουν ασχοληθεί γι' αυτήν την νεοεμφανιζόμενη επιστήμη που πρωτοεμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Μερικοί από τους ορισμούς που του αποδίδονται είναι: 

 

 

"Το Coaching είναι μια πολύ ισχυρή συμμαχία που σχεδιάζεται για​​ να προωθήσει και να διευκολύνει μια διαδικασία ζωής για την ανθρώπινη μάθηση, αποτελεσματικότητα και ολοκλήρωση." (Whitworth 2007)

 

 

"Το coaching βοηθά τους ανθρώπους στο να λαμβάνουν συνειδητές αποφάσεις και τους​​ ενδυναμώνει για να γίνουν ηγέτες στην ζωή​​ τους." (Wise 2010).

 

 

"Μια συνεργατική, επικεντρωμένη σε λύση, προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα συστηματική διαδικασία στην οποία ο Coach διευκολύνει την ενίσχυση της εργασιακής απόδοσης, της εμπειρίας της ζωής, την αυτό-καθοδηγούμενη μάθηση και την​​ προσωπική ανάπτυξη του coachee". (Grant 1999).

 

 

Εν ολίγοις το Life Coaching βοηθά κι εκπαιδεύει τον άνθρωπο προκειμένου να επανατοποθετήσει την σκέψη του σε μία "υγιή" & ορθή βάση.  Τον (ε)αυτό-συστήνει και τον ωθεί να προσδιορίσει τα "θέλω" του και τον κινητοποιεί για την επίτευξη των στόχων του που θα τον οδηγήσουν σε μία καλύτερη ζωή. 

 

 

Δουλεύει ή πρόκειται για άλλη μία "μόδα", μία "αμερικανιά", μία "φούσκα"? 

Φυσικά και δουλεύει! Γι' αυτό κι έχει τόσο ραγδαία εξέλιξη παγκοσμίως τόσο σε επίπεδο ατομικό​​ όσο και σε επίπεδο εταιρειών. Εξάλλου στην διαδικασία του Coaching χρησιμοποιούνται γνώσεις από άλλες, διαφορετικές επιστήμες, όπως ψυχολογία, νευρολογική επιστήμη, κοινωνιολογία κι επικοινωνία.  

 

Σε ποιους απευθύνεται?  

 

Δυνητικά σε όλους τους ανθρώπους! Όλοι σε κάποια φάση της ζωής μας έχουμε χρειαστεί ή θα χρειαστούμε μία βοήθεια, μία ώθηση, μία υποστήριξη προκειμένου να προχωρήσουμε σε αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε ή απλά για να "ξεκολλήσουμε". 

Αρκεί να θυμηθούμε, πόσες φορές η βοήθεια ή η απουσία​​ αυτής εκπλήρωσε ή ματαίωσε προσωπικούς ή επαγγελματικούς μας στόχους. Πόσες φορές χρειάστηκε κάποια "εξωτερική" παρέμβαση για να μας "προτρέψει" σε μία επιτυχία ή αντίστοιχα ή να μας "αποτρέψει" από μία αποτυχία. 

 

 

Κάποιες φορές  το μόνο που χρειάζεται είναι να αποστασιοποιηθούμε από καταστάσεις και να μπορέσουμε να τις δούμε μέσα από ένα άλλο "πρίσμα". Μέσα από μία άλλη "οπτική"!  

 

 

Όλοι χρειαζόμαστε, σε κάποια φάση της ζωής μας, να επανατοποθετηθούμε, να εμπνευστούμε και να αξιοποιήσουμε τις​​ ευκαιρίες και τις ικανότητές μας! 

 

Θα πετύχω "μαγικά" τους στόχους μου? 

 

 

Λοιπόν... το Coaching δεν είναι μία "μαγική" λύση! Δεν είναι "το λυχνάρι του Αλαντίν" για να εύχεσαι κι αυτό να πραγματοποιεί!  Απαιτεί βαθιά, εσωτερική, ειλικρινή κι ουσιαστική εργασία. 

Χρειάζεται Δέσμευση & Πίστη! 

 

 

Δέσμευση στον στόχο και Πίστη στον εαυτό μας και στο αποτέλεσμα!