Καθημερινά ευχόμαστε σε όλες τις περιπτώσεις υγεία. Από το απλό και συνηθισμένο «γεια» έως το «στην υγειά μας». Ακόμα και το «γείτσες». Φυσικά σε γιορτές γενέθλια η ευχή για υγεία έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο διότι έχει βαρύνουσα σημασία για την καθημερινότητά μας.
Όταν όμως λέμε υγεία δεν μιλάμε μόνο για την σωματική... Ή μάλλον για να είμαι ακριβής δεν θα έπρεπε να μιλάμε μόνο για την σωματική.
Τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε κατανοήσει ότι η σωματική μας υγεία μπορεί να διασφαλιστεί έως έναν βαθμό κι από εμάς τους ίδιους. Έχουμε εντάξει λοιπόν στην καθημερινότητά μας (άλλοι λιγότερο κι άλλοι περισσότερο) μία σειρά προληπτικών δράσεων προκειμένου να διατηρήσουμε το σώμα μας σε μία καλή κατάσταση. Προσέχουμε την διατροφή μας, κόβουμε ή περιορίζουμε τις κακές συνήθειες (κάπνισμα, ποτό). Παίρνουμε βιταμίνες για να ενδυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας, να ενεργοποιήσουμε τον μεταβολισμό μας, να έχουμε ενέργεια και διαύγεια. Προφυλασσόμαστε από τις καιρικές συνθήκες, εντάσσουμε την άσκηση γενικά πράττουμε ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες κάποιας ασθένειας.
Για την ψυχική μας όμως υγεία; Αυτό το θέμα μάλλον εξακολουθεί να είναι ταμπού γι’ αυτό και φροντίζουμε μην την αναλογιζόμαστε ποτέ. Φυσικά ούτε λόγος για προληπτικές δράσεις και η ένταξη τους στην καθημερινότητά μας. Ίσα – ίσα που καθημερινά δοκιμάζουμε τις ψυχικές μας αντοχές με τον τρόπο ζωής που έχουμε επιλέξει και τους γρήγορους ρυθμούς που (υποτίθεται) μας έχουν επιβάλλει.
Την τελευταία περίοδο λόγω του κορωνοϊού βλέπουμε ότι παίρνονται μέτρα για την διασφάλιση της σωματικής μας υγείας. Εμβολιασμός, μάσκες, αποστάσεις, προσωπική υγιεινή κ.λπ. αλλά πάλι κάτι αφήσαμε στην απ’ έξω. Πάλι κάτι δεν σκεφτήκαμε. Κι όμως κατά την διάρκεια της καραντίνας η ψυχολογία όλων μας κλονίστηκε, και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις περισσότερο από τον μέσο όρο!
Σύμφωνα με την Wikipedia Η ψυχική υγεία είναι μια έννοια που αναφέρεται σε μια ανθρώπινη κατάσταση, στην συναισθηματική και ψυχολογική ευεξία και στην απουσίας μιας ψυχικής διαταραχής.
Ξέρω τι σκέφτεσαι... «Μα δεν έχω τίποτα. Γιατί να απευθυνθώ σε κάποιον ειδικό αφού δεν πάσχω;» γιατί το «και τίποτα δεν έχω και καλά δεν είμαι» δεν είναι ένδειξη ψυχικής υγείας. Γιατί καθημερινά βιώνεις πιέσεις και αρνητικά συναισθήματα που επηρεάζουν την «ευεξία» σου. Και στην τελική γιατί οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η απουσία μιας αναγνωρισμένης ψυχικής διαταραχής δεν συνεπάγεται με την ύπαρξη ψυχικής υγείας.